BK

    Hej! Jag läste ekonomi juridik-programmet i gymnasiet och jag funderar på att läsa psykologprogrammet eller juristprogrammet på universitetet, men skulle behöva höja min merit. Jag läste tyska 3, engelska 7 och matte 2b i gymnasiet. För psykologprogrammet ingår matte 2b i särskild behörighet och jag får alltså inte något extra meritpoäng för den kursen. Men för juristprogrammet ingår inte matte 2b, och jag tolkar det därför som att den kursen ger mig extra merit? Dvs, i ena fallet får jag sammanlagt 2 extra meritpoäng och i andra 1,5? För juristprogrammet där jag har 2 extra meritpoäng tänkte jag göra prövning i tyska 4 och matte 3b. Då har jag förstått det som att jag får 1 meritpoäng för tyska 4 och 0,5 för matte 3b. Men det som inte går ihop för mig är att jag då hade fått för mycket meritpoäng sammanlagt, dvs 3,5 meritpoäng, men max är ju 2,5? Vad är det som jag tänker fel kring i min uträkning? Tycker det är lite klurigt att förstå sig på hur det fungerar med extra meritpoäng kopplat till ens egna merit/jämförelsetal. Mvh, BK

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej!
    Börja gärna med att läsa information på gymnasieguiden.se/reportage/meritpoaeng och du har rätt, max antal meritpoäng är 2.5. Man plussar meritpoängen till jämförelsetalet (som är snitt på de betyg som räknas in) och får på så sätt meritvärde: det är med meritvärdet som man prövas i betygsgrupper om man söker till svenska högskole-universitetsutbildningar.
    Att du "i princip" skulle kunna få godända betyg i kurser som skulle ge fler meritpoäng än max kan inte leda till att du får fler meritpoäng för att man kan inte få fler än "max", som är maximalt antal. Men om du får högre betyg i kurser som "i princip" kan ge meritpoäng än snittet av dina övriga betyg, kommer antagning.se räkna in de betygen, för att det höjer ditt meritvärde (genom att ditt snittbetyg/jämförelsetal blir högre);
    Exempel:
    vi säger att du söker till psykologprogrammet; du har idag +0.5 meritpoäng för moderna språk 3 och + 1.0 meritpoäng för engelska 7. Du kan få ännu en meritpoäng. Vi säger att du gör prövningar i moderna språk 4 och i matematik 3, 4 och 5. De nya kurserna kan ge 1.0 för moderna språk + 1.5 för matematik, alltså ännu 2.5 meritpoäng för du får inte alla de meritpoängen för att max är ju 2.5 och "max" är max! Men om du får högre betyg i de nya kurserna som "i princip" kan ge meritpoäng än snittet av dina tidigare betyg, kommer antagning.se räkna in de nya betygen. Vi kan säga att du får A i alla kurser i vilka du gör prövningar i och om ditt nuvarande (innan prövningar) snittbetyg är lägre än 20.0 kommer inräknande av A-betygen höja ditt snitt/jämförelsetal. I annat fall, om de nya betygen blir exakt på samma nivå eller lägre än ditt tidigare snitt, kommer inte de påverka ditt meritvärde. På så sätt kan du inte sänka ditt meritvärde om du antingen läser eller gör prövningar i kurser som kommer ge dig meritpoäng eller i kurser som "i princip kan ge meritpoäng" även om de inte kommer ge just dig några meritpoäng (på grund av att man ej kan få fler än max). Antagning.se "låtsas" i så fall att du inte fick meritpoäng för matte 2 och/eller moderna språk 3 eller för eng.7 utan du får meritpoäng för de nya kurserna i stället och då räknas de betygen in i ditt snitt/jämförelsetal. 

    Studie- och yrkesvägledare
    • BK :

      Hej! Tack för ett informativt, bra svar! Min nuvarande merit för juristprogrammet blir med extra meritpoäng 19.45: 17,45+2=19,45. För psykologprogrammet där matte 2b inte ger merit blir mitt jämförelsetal 18,95: 17,45+1,5=18,95. Hur påverkas mina betyg i de olika fallen då efter en prövning i tyska 4? För juristprogrammet där jag inte får någon extra merit för tyska 4, då den kommer bli över max annars, kan jag alltså ändå få ett högre jämförelsetal, om vi säger att jag får A i kursen? Och för psykologprogrammet kommer jag då få 1 meritpoäng till, dvs 19,95? Får jag även höjt jämförelsetal då beroende på betyget i kursen, utöver de extra meritpoängen? Och hur räknar jag isåfall ut hur mitt jämförelsetal höjs? 

    • Milla : Du behöver inte själv räkna fram ditt meritvärde (som är summan av jämförelsetalet + meritpoängen); det gör Antagning.se. Ju högre betyg du får i de nya kurserna, desto bättre! F-betyget ger inte meritpoäng så det blir som om du ej fått det betyget, om du, trots förmodan får F på prövningen eller i en kurs du läser på komvux (som komplettering). Det är ingen mening att spekulera ang. hur högt meritvärde du kommer att få, för att du eller jag vet ju inte vilka betyg du får på prövningar. Försök få så höga betyg du kan i varje prövning du gör eller/och i varje kurs du läser.
    • BK :

      Okej, jag förstår. Om jag söker juristprogrammet där jag inte skulle kunna få 1 extra meritpoäng för tyska 4 för att det skulle gå över max, kan jag fortfarande få en halv meritpoäng för den kursen? Dvs så att det blir 2,5 (max). Eller räknas poängen antingen som hela eller inte alls?

      Och antar att min merit då skulle räknas som olika efter prövning beroende på vad jag söker? För psykologprogrammet skulle jag få 1 extra meritpoäng till, medan för juristprogrammet kanske inte alls. Söker jag alltså med olika merit då beroende på vad för program jag söker? 

    • Milla : Svar på din första frågan i kommentaren, ovan, är JA! Du får +0.5 meritpoäng så det blir 2.5 som är max. Och även på den andra frågan svarar jag JA. Antagning.se räknar ut meritvärdet för varje alternativ du söker till och om utbildningar ställer Olika krav på särskild behörighet, då kan det mycket väl bli så att du söker med Olika meritvärden till de olika alternativen i din universitetsansökan.
    • BK : Okej, då hänger jag med. Tack så mycket för all hjälp!
    • Milla : Vi på FRåGA SYV är glada om våra svar blir till hjälp!
    • BK :

      Nu känner jag att jag ställer många frågor, hoppas det inte blir allt för överväldigande. Jag har nämnt både juristprogrammet och psykologprogrammet, men känner i detta nu att psykolog är det som skulle passa mig bäst. Det är ju svårt att komma in på det, men med min nuvarande merit på 18,95 för programmet känns det inte helt omöjligt, men svårt. Skulle du rekommendera att jag gör prövningar i kurser jag redan läst i gymnasiet eller att satsa på tyska 4? Alternativt både och? Jag tycker det är så svårt att veta när jag inte kan veta vad min slutgilitga merit blir efter prövning. Om jag t.ex skulle höja samhällskunskap 1b och privatjuridik från C till A och även läsa tyska 4, skulle min merit kunna höjas till åtminstone 20,35 vilket skulle öka mina chanser mycket. (jag testade att ändra mitt jämförelsetal och lägga till extrameriten via antagning.se) Men det skulle fortfarande vara en bit kvar för att komma in.

      Jag kan självklart skriva HP, jag har skrivit det en gång utan vidare framgång men har alltid haft svårt för matte så tänkte därför att prövning kanske passar mig bättre. Jag hoppas verkligen på att på ett eller annat sätt komma in på programmet, men vägen dit lär nog inte vara helt spikrak. 

      Jag har försökt kolla runt på andra program som innehåller psykologi, t.ex HR med inriktning psykologi, men hittar inget som känns helt hundra. Juridiken tycker jag är intressant men kanske inte det jag vill läsa i 4,5 år.

    • Milla :

      Om du höjer betyget i en 100poängs-kurs från C till A höjer du ditt snittbetyg och med det också ditt meritvärde med + 0.2; gör du det i två kurser blir höjning + 0.4 men du prövas med det högre meritvärde i BII, kompletteringsgruppen där antagningsgränserna brukar ofta ligga högre upp.
      Ansök om att läsa moderna språk 4 på komvux; du förlorar inget på att göra ansökan. Jag kan dock inte lova att du får plats på kursen.
      Om du gör högskoleprovet ännu en gång, även om du inte tränar innan, är det mycket troligt att du får högre resultat, för det brukar nämligen vara så. Det går att träna på gamla högskoleprov och genom att läsa mycket på svenska och engelska och slå upp ovanliga ord och lära sig vad de betyder ökar man sina chanser att få högre resultat på högskoleprovet.
      Du kan också överväga söka till psykologprogrammet på alla de olika orter där programmet ges och vara i så fall beredd att flytta om du kommer in på en ort som ligger utanför pendlingsavstånd från där du bor.

    • BK : Då så, då har jag räknat rätt. Hade du rekommenderat mig, i min sits, att göra prövningarna i de två kurserna + tyska 4 eller att satsa på att skriva HP? Jag har som sagt väldigt svårt för matte, men kanske får försöka med en kombination av prövning och HP för att komma in. Så vitt som jag förstått det är väl prövning och HP enda sätten att komma in på?
    • Milla : Du vet inte hur högt resultat på högskoleprovet du kommer att få; du vet inte heller hur höga betyg du får på prövningar; du kanske kommer in på kursen moderna språk 4 på komvux och kan läsa den och satsa på att försöka få så högt betyg som möjligt. Alla sätt är bra... Det finns ännu ett sätt: om du kommer in på allmänna kurser på en folkhögskola kan du på ett läsår uppnå omdöme om grundläggande behörighet; högsta möjliga omdöme är 4.0 och med det högsta omdöme finns det viss chans att komma in även på de mest populära och "svåråtkomliga" utbildningar som t.ex psykologprogrammet.
    • BK : Jag har redan en gymnasieexamen och uppfyller det som krävs i grundläggande behörighet för psykologprogrammet. Menar du att jag ändå kan läsa allmänna kurser via folkhögskola, trots examen?
    • Milla : Ja, det är inte omöjligt att bli antagen till allmänna kurser på en folkhögskola; du kan söka till alla folkhögskolor i hela Sverige; med studieomdöme från en folkhögskola prövas man i BF-urvalet. Ofta blir man lägre prioriterad vid antagning till allmänna kurser på folkhögskolorna om man redan har fullständig gymnasieutbildning men omöjligt är det inte, man kan ju också ha tur.
    • Milla : Det finns sökande till svenska universitet som prövas i BI, BII, BF och HP samtidigt. I Varje urvalsgrupp har man en ny chans att bli antagen.
    • BK : Okej, tack så mycket för tipset och all information!
    • BK : Jag såga att tyska 4 även finns att läsa på distans via umeå universitet, får jag det extra meritpoänget även om jag läser kursen via universitet eller är det endast via komvux (prövning) jag kan få det?
    • Milla :

      Du kan få KUNSKAPER i Tyska 4 genom den här kursen och om du sedan vill ha ett Betyg som ger dig meritpoäng måste du i så fall göra prövning. Vad jag kan se är start på den kursen den 11 november 2024, så sök gärna till den kursen men sök också läsa på komvux. I fall du inte får plats på komvux men kommer in på universitetskursen, läs den (om inte annat så är det bra att kunna mer tyska, kan bli användbart i olika sammanhang) men några meritpoäng för godkända betyg i kurser som är lästa på ett universitet kan man, enligt min kunskap och erfarenhet, inte få.

    • BK : Okej! :)
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'Matte 3b/3c' (16 st.)

    • Eeeerik

      matte 3b eller 3c?

      Hej! Jag har en liten fundering, jag har planer att läsa mattematik 3 och 4 på komvux för att senare kunna läsa vidare till exempelvis receptarie. När jag gick på gymnasiet för några år sen läste jag till och med matte 2B. Och efter lite...

      Milla : : Hej,jag tycker du vinner på att läsa matematik 3c innan du läser matematik 4. Betyget i matte 3c kommer inte räknas in i ditt meritvärde (eftersom den kursen ej ingår i ditt examensbevis från gymnasiet... Läs hela svaret
    • elev

      Jag har en fråga om matte 3b?

      Hej hej! Jag har en fråga om matte 3b, måste jag läsa den för att läsa matte 1 C ? Jag är klar med matte 1, 2 b och jag jag vill läsa som recpetarie, så måste jag klara matte 3b för att går vidare till matte 1 C ?

      Daniel: : Hej Mayas!I Sverige kräver receptarieprogrammen, för särskild behörighet, vad gäller ämnet Matematik - godkänt betyg i matematik 4. Om du är klar med matte 1 och 2b, kan du nu läsa... Läs hela svaret
    • Thyra

      Har läst ma3b men vill komma in på utbildning där behörighet är ma3c?

      Hej, jag går sista terminen på ekonomiprogrammet på gymnasiet. Jag funderar på att söka till utbildningen kandidat i datavetenskap där man behöver ma3c, jag har ma3b och fick D i betyg. Kan jag komma in på utbildningen ändå?

      Milla : : Nej, tyvärr så tror jag inte att man kan. Du behöver antingen skaffa dig godkänt betyg i matematik 3c eller i matematik4. Högskoleutbildningar kan inte ta in... Läs hela svaret
    • Elev

      Läsa om en kurs som redan fått betyg i?

      Hej jag skulle fråga er om det är okej och läsa om en kurs på komvux som redan har fått betyg i? Alltså jag behöver mate 4 men har gått samhälle, därför läste 3b. Undrar är det okej att läsa mate 3c för att ha en...

      Mikael: : Om du har godkänt betyg i matte 3b, anser komvux att du har tillräcklig kunskapsgrund för att läsa matte 4. Jag tror därför att du kommer få ett negativt svar på din... Läs hela svaret
    • Nata

      Göra prövning i Matte 3B fast man läst matte 3C på gymnasiet?

      Hej! Jag hittar ingen information om detta varken på skolverkets hemsida eller vuxenutbildningen. Får man göra prövning i Matte 3B fast man läst matte 3C på gymnasiet (har godkänt betyg). Ska nämligen söka till en högskola som kräver...

      Julia: : Hej Nata!som regel räknas ett av betygen - matematik 3b eller 3c - in i sökandes jämförelsetal och antagning.se räknar in det högre betyget, oavsett om det är... Läs hela svaret
    • Ebba

      Hur ska jag tänka med matematik 2a till matematik 3c?

      Hej, jag går på barn- och fritidsprogrammet och jag trivs jättebra. Ju mer tiden går ju mer tänker jag på min framtid. Jag valde barn- och fritidsprogrammet för att jag har alltid gillat hjälpa folk och barn och jag visste inte vad jag skulle...

      Julia: : Hej Ebba, jag tycker du gör smart i att läsa matematik 2a. Fråga på din skola om du även kan läsa matematik 3b, vilket ofta är möjligt, även om man går... Läs hela svaret
    • Martin

      Plugga upp ett F?

      Hejsan! Nu är det 4 år sedan jag lämnade gymnasiet och det var med besvikelsen att jag hade F i både matte 3C och kemi 1. Nu är tanken att jag skall ta tag i mitt liv och skaffa mig någon form av högskoleutbildning. Problemet är då att de kurser jag är intresserad utav att plugga måste man...

      Anna: : Hej Martin,för det första, så har jag ett förslag att du kan plugga upp en lite lättare kurs - matematik 3b. Se i behörighetskraven på den högskoleutbildning du vill söka, om det står... Läs hela svaret
    • Jonathan

      Kan jag plugga andra ämnen?

      Hej. Jag har inte godkänt betyg inom Ma3c, Svenska 3, Religion 1 och Historia 1 och har då inte fått någon gymnasieexamen. Jag undrar om jag måste gå just dessa för att få en examen eller om jag kan gå andra kurser? Undrar också om jag kan gå ma3b istället för ma3c?

      Anna: : Hej Jonathan, godkänt betyg i Svenska 3 (eller Svenska som andraspråk 3) krävs för att få Grundläggande behörighet till högskolestudier; och man kan inte få examensbevis från... Läs hela svaret
    • Julia

      Vad krävs för att bli godkänd i MatematikC?

      Hej! Jag är godkänd i bara Matematik 1A och jag behöver ha godkänt i Matematik C (Matematik 3b / 3c), för att komma in i högskolan. Jag hade tänkt gå komvux efter studenten och undrar då om jag ska läsa matematik 1b, 1c, 2a, 2b, 2c & sedan matte 3a,3b/3c? Eller vilka kurser ska jag ta för att...

      Peter: : Hej Julia, om "din högskoleutbildning" kräver godkänt betyg i Matematik C /matematik 3b/3c/ och du har endast godkänt betyg i matematik 1a, då rekommenderar jag att du läser... Läs hela svaret
    • E

      Matte C på estet?

      Jag ska välja gymnasium till våren och har kommit fram till att det som passar mig bäst är estet. Tyvärr är jag ganska säker på att jag kommer behöva matematik på en högre nivå för min högskoleutbildning; jag funderar...

      Anna: : Hej E, på Estetiska programmet man Du ej kräva Iäsa mer matte än endast 1b, som är en obIigatorisk kurs. GymnasieskoIa är ej skyIdig att erbjuda Iäsa mer matte än det som är obIigatoriskt... Läs hela svaret
    • Björn

      Behörighet A8 Universitet?

      Hej, Jag kollar på utbildningar som jag vill starta med efter mitt studieupbehåll och skall läsa in Fysik 1&2 samt Kemi 1 under hösten nu. Det jag undrar över är att jag hittat en utbildning med behörighet A8 och den kräver fysik 2 och kemi 1 samt matematik 3c. Jag har läst matematik 3b behöver...

      Milla : : Hej Björn! Du kan läsa Matte 4, som är "överliggande" kurs och på så sätt blir du behörig vad det gäller Matte 3c samt du kan få meritpoäng för Matte4. Om du inte... Läs hela svaret
    • Karin

      Matematik, Biologiprogrammet?

      Hej! Jag vill läsa in särkild behörighet för Biologiprogrammet. Men förstår inte riktigt vad jag ska läsa för matte. Jag har endast läst matematik 1a på gymnasiet. För att komma in på Biologiprogrammet ska man ha läst 3b/3c, innebär de antingen 3b eller 3c? Eller måste man ha båda? Och kan man...

      Milla : : Hej Karin! Med mattekurserna är det så här att du bör ha godkänt betyg i Matte 3b eller 3c. För att bli behörig behöver du just betyg i matte 3 (b eller c) men i praktiken läser de... Läs hela svaret
    • Mikaela

      Skillnad Ma3c och Ma3b?

      Jag har pluggat Ma3b med godkänt betyg men måste nu ha Ma3c för att komma in på det program jag vill på högskolan. Min fråga är om jag måste plugga upp det då för att kunna få behörighet och vad det är för skillnad på Ma3c och Ma3b?

      Anna: : Hej Mikaela! Vilken utbildning på högskolan vill du söka till? Det är oftast OK att ha godkänt betyg i Matt 3b.  Om högskola kräver just Matte 3c, då menar dem att du har läst... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga